PÁLYÁZAT - Prométheusz 2014 - Csillagászati pályázat

A Magyar Tudományos Akadémia Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontja versenyt hirdetett középiskolai tanulóknak és a felsőoktatási intézmények hallgatóinak távcsöves megfigyelés elvégzésére.

A pályázóknak választaniuk kell egy olyan égi objektumot, amelyet az MTA CSFK Piszkéstetői Obszervatóriumának 60/90/180 cm-es Schmidt-teleszkópjával meg szeretnének örökíteni. A pályázat révén a tanulók a gyakorlatban találkoznak olyan alapvető csillagászati ismeretekkel, fogalmakkal, mint például egy objektum láthatósága, fényessége, látszó mérete, a színszűrők használata, a digitális képrögzítés sajátosságai. A diákok a valódi tudományos munka révén bepillantást nyerhetnek a 21. századi csillagászati megfigyelési technikákba, a modern berendezések használatába, részt vehetnek egy távcsőidő-pályázat előkészítő munkáiban, valamint csillagászati felvételek utólagos feldolgozásában. Fizikai–matematikai ismereteik mellett számítástechnikai és idegen nyelvi tudásukat is kamatoztathatják.

Pályázók köre:
A versenyen két kategóriában indulhatnak olyan 2–4 fős csapatok, amelyek tagjai magyarországi vagy határon túli magyar nemzetiségű, 14. életévüket betöltött fiatalok.

Kategóriák:
- Középiskolai diákok
- Felsőoktatási intézmények hallgatói

Részletek: http://www.csillagaszat.hu/hirek/prometheusz-2014/

Határidő: 2014. június 30.

Jelölők: